Saturday, September 17, 2011

Last post until SPM

0 comments
Ok, I think this will be my last post until the SPM come. Hehe. And today, I also think that this will be my last 'pulang bermalam' at Malacca. I will be heading back to KL for my friend's open house, Nazran which starts at 2 p.m. and I will go to nazran's house with my friends, kikin and farhat. Cool en? Hehe. So, wish me luck in my last 2 months journey to meet against this fucking shit SPM =)

Friday, September 16, 2011

SBP SPM Trial 2011 Results

0 comments
Setelah 'bertungkus-lumus' dalam exam ni selama 3 minggu, kononya ar, akhirnya, dah dapat pun resultnya. Nak katakan bagus, tak ada la bagus mana. Yela, result aku pun tak pernah bagus tapi bagi aku kali ni boleh tahan la berbanding ngan yang sebelum2 ni punya result. Ni la dia ye resultnya :

Bahasa Melayu  -->  69 B+  (sumpah sial dowh, dah la lagi 1 markah je -..-)

Bahasa Inggeris  -->  70 A-  (Ok la tu, ni la dia A yang kedua untuk BI aku tahun ni.hehe)

Mathematics  -->  76 A-  (Boleh tahan gak, ituoun sebab stupid mistakes)

Sejarah  -->  61 B  (Ok gak ar, maintain B dari awal tahun)

Agama Islam  -->  46 D  (Wa sendiri pun tak tahu apa masalah bro.kurang baca kot)

Additional Mathematics  -->  38 F  (Sumpah dowh, paper 1 aku spoil gila.paper 2 ok kot -..-)

Physics  -->  43 E  (Macam biasa ar, di takuk yang biasa, D je memanjang dari awal tahun.teruk siot)

Chemistry  -->  47 D  (Ada peningkatan sikit ar, sikit je.tapi, memang teruk)

Lukisan Kejuruteraan  -->  86 A (1st time aku dapat A sejak kat sekolah menengah ni, harap2, SPM A+)

Teknologi Kejuruteraan -->  62 B  (Ok gak la ni, paper 2 aku paling banyak membantu, paer 1 spoil)

1 A, 2 A-, 1 B+, 2 B, 2 D, 1 E and 1 F  =  3A,3B,2D,1E and 1F

Overall, dapat nombor 20/24 dalam kelas, 93/140 dalam batch and 7641/9323 dalam SBP. Hmmm, boleh la. Tapi pape pun, kena improve for the sake of fucking SPM. Kena fokus dah lepas ni, tak ada lagi main2. Hehe. Insya-Allah. Amin.

Tuesday, August 30, 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1432 Hijrah

0 comments
Hari ni 1 Syawal 1432 Hijrah, so, aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin. Zahir je kot, batin aku rasa tak ada,hehe. Apa-apa pun, kita kenalah enjoy raya ni. Maybe, inilah raya yang terakhir buat kita ke. Mudah-mudahan kita dipanjangkan umur la ye. Aku pun nak minta maaf kat semua orang la kan terutamanye member-member di sekolah, terkasar bahasa, termaki korang. bahan korang kurang atau lebih-lebih atau tak bahan langsung ar.hehe. Kepada rakan-rakan seperjuanganku yang aku akan ambil SPM, semoga berjaya, buat yang terbaik. Jangan nak raya sangat la kan, ingat SPM yang menanti kita lagi 75 hari tu.


Monday, July 25, 2011

Yeay!

0 comments

Akhirnya, aku dah botak.hehe.bukan apa, nazar wajib ditunaikan.hehe :D

2 weeks MC and the SPM trial

0 comments
2 minggu der MC aku.sampai la ke 3/8 ni tapi aku nak balik awal sebab trial nak dekat da.insya-Allah esok petang balik sekolah.and sekarang ni pun dah take peluh2 lagi kat tangan ni, thanks tu VATS operation.hehe.kat HUKM haritu.tu yang dapat MC 2 minggu tu.but the problem is, peluh tu sekarang beralih arah ke badan dan kaki,tapi takpe ar, as long as dia tak peluh kat tangan and ketiak dah cukup bagus da.memang aku bersyukur gila babi ar ni.hehe.mana taknya, sampai 4 lubang kat dada doktor2 tebuk, 2 kat kiri and 2 lagi kat kanan.tapi kat HUKM tu memang best ar, doktor2 dia, nurse2 dia and wad dia ar.nurse jangan cakap ar, baekkknya.haha.doktor pun apa kurangnya.hehe.jadi aku nak balik esok sebab nak study, tu je.hehe.dah la physics nya silibus pun tak habis lagi, so kena la balik awal.tak nak aku duk rumah 2 minggu macam ni, memang tak dapat apa la aku nanti.hopefully, aku harap aku dapat buat yang terbaik untuk trial ni nanti.

Monday, June 6, 2011

Menyesal -.-

0 comments
Sumpah aku menyesal dowh..aku kalau tahu, memang dah lama aku try da..menyesal gila dowh =.=

Monday, May 30, 2011

Malacca The Historical City =)

0 comments
Tadi aku baru je sampai dari KL..ambil bas pukul 2.30 p.m...dalam bas pun tidur je, dah tak tahu nak buat apa en, tidur jela..semangat je lebih bawa buku chemistry tapi baca nye tidak..hehe..tapi memang dah lama gak ar tak balik sini..adala rindu sikit..hehe..jadi, the plan is balik ni kalau boleh nak sudy je..kalau boleh ar cerita dia..insya-Allah malam ni start..hehe..ok, chiao~

Ekiden Run and UEFA Champions League Final

0 comments
Arrgghhh, tidak!ManU kalah..tapi nak buat macam mana, redha jela..dah Barca main better than ManU..dorang memang hebat ar aku tengok..one touch dorang, passing nye lagi..memang ar, tak boleh nak dinafikan..Barca dengan ManU ni dah macam langit dengan bumi kau tu..Barca jauh lagi hebat dari ManU..and ada juga la sef\gelintir player ManU yang main macam taik..tapi, benda dah lepas, nak buat macam mana..
Tu la dia ye, nombor team aku kat ekiden run, 87 =)..boleh la, 87 daripada beberapa ratus lebih team..aku la last-runner dia ye..hmmm, boleh tahan pancit gakar lari tu, aku jalan jap je dalam 3 kali..tapi tu pun sekejap jela sebab sumpah dowh aku dah pancit and tak tahan gila time tu..tapi dapat gak recover balik energy lepas tu..hehe..
And semalam en, memang hari yang paling penat gila ar macam gampang..sumpah dowh, lepas lari en aku dah macam tak larat nak jalan..penat gila..balik rumah je, aku terus mandi and terus tidur sampai maghrib..dahla termiss asar laktu..aduhh, teruk perangai..then, malam tu memang awal gila ar aku tidur..pukul 10 lebih je aku dah tidur balik da..bukan apa dowh, lepas bangun time maghrib tu pun still ngantok lagi..


Saturday, May 28, 2011

2 weeks holiday

0 comments
Alrite, semalam baru je start cuti 2 minggu..tapi aku tak cuti 2 minggu, just seminggu je sebab minggu lagi satu ada perkampungan ilmu yang kedua kat UPM Serdang..kalau nak ikutkan, benda2 macam ni buat kat sekolah je dah kira ok dah..tapi dah sekolah yang nak buat kat luar, ikut jela..hehe..dahla kena pergi sendiri..aduhh, syukur la ada kawan yang sudi tumpangkan aku nanti..hehe..
Malam ni nanti ada event besar, besar punya!hehe..ala, Barcelona vs Manchester United, UEFA Champions League Final, dalam pukul 2.30 macam tu..
 So, the plan is tak tidur langsung malam ni sebab takut tak terbangun nanti..aku pun memang tak tahu nak predict siapa yang menang sebab en dua2 berpotensi nak menang..lebih2 lagi barca..manu lak game dorang tak konsisten, kejap ok kejap tak ok..papepun, kita enjoy, tengok je..sebab aku tak nak tidur en, pagi nanti kene pergi putrajaya untuk ekiden run..kene bertolak pukul 4.30 sebab aku ikut orang, mafis..dia kata 4.30, so kenelah ikut je..
Benda ni start dalam pukul 7 macam tu ar..rasanya ar, tak tahu sangat ar sebab last year tak masuk pun.. insya-Allah, lepas lari nanti, pergi tengok movie kat alamanda..itupun ada orang yang ajak..tak tahu lagi nak pergi ke tak..maybe pergi kot..hehe..nombor aku time lari, 604E sebab aku last runner..hehe :D
Jadi, doakan la team aku supaya dapat habiskan larian dengan sempurna..hehe..ok la, untuk ni jela kot harini..ok, chiao~

Monday, May 16, 2011

Entah le

0 comments
Hmm, aku dah lama tak update blog aku ni..so, yang ni kira 1st time dalam 2 minggu..rasanya ar..minngu ni minggu exam..sambung sejak 2 minggu lepas..hari rabu ni start balik..chemist and engineering technology hari khamis ni..harap2, tak ar susah sangat dua2 paper tu nanti..hehe..tapi, paper macam LK, Maths memang gampang gile ar..sumpah diwh..aku tak pernah buat soalan LK sesusah macam tu..sakit hati gile dowh..physics pun sama gak..tapi yang aku sakit hatinya, physics tu bila aku study, bukannya masuk pape pun..macam buang masa ar..sumpah sakit hati dowh..so, selasa ni aku kene balik sekolah..and dengar cerita khamis ni ja=e dah sukan TARA..OMG!biar betul dowh..aku pun macam tak caye..tapi dengar cerita ar, tak tahu la betul ke tak..insya-Allah, esok akan aku bangun pagi, maybe awal kot sebab nak study..aku kene study gak walau macam mane keadaan sekalipun..rabu ni dah exam balik so, kene la study..aku dahla macam tak buat pape semenjak start cuti haritu..tapi tadi ada sikit ar bace, itupun TK..takde ar banyak mane..tapi ok gak ar..at least, ada ar effort die tu..semalam pun aku baru je tengok movie yang aku memang nak sangat2 tengok..fast and furious 5..sumpah stylo and best gila dowh citer die..tapi ending die jela macam taik..tapi papepun, aku enjoy tengok tu..thanks gak ar pada kawan farhat sebab belanja tiket movie tu..hehe..okkk, tu jela untuk harini..sekian =)

Sunday, May 1, 2011

1 Mei 2011 - Ahad

0 comments
Malam ni, ManU vs Arsenal dalam pukul 9 camtu..aku mmg tak sabar nak tengok and harap2 ManU menang :D.hehehe.mesti la sebab dah aku pun MUnye fan..mesti ar support team sendiri, buat ape nak support team lain..biar arsenal kalah, padan muke die..aku mmg benci gile kt arsenal..nak2 lagi Arsene Wenger tu..menyampah babi..bajet gile..asal kalah je, mesti ade alasan bodoh die..tapi aku rase semua manager same je..
Okay, hari ni pun aku macam tak buat pape pun..study tu ade, study sejarah bab 1 ngan 2 form 4 nye..boleh masuk gak ar tp tibe2 je ngantok gile dalam kul 4 cmtu..disebabkan dah tak tahan, aku pun tido ar jap kat meja study..bangun2 je kaki kebas macam gampang..pergi la baring atas tikar, tak boleh tidur plak..so pergilah baring terduduk kat atas katil..dah mmg tertido habis ar..sedar2 je dah pukul 6.15..aduhh, mmg rugi ar mase terbuang mcm tu..patutnye boleh spend mase tu utk study..tapi mengantok menjadi halangan, nak buat cane..takpe2..ade hikmahnye tu..esok plak dah kene balik sekolah..aku rase mcm nak balik awal je..ntah le, tak tahu kenape..pape pun, esok kene balik gak..luse ade exam, BI ngan Sejarah Kertas 2..so, wish me all the best ye :D

Saturday, April 16, 2011

Damn -.-

0 comments
Tak gune betul..phone aku kene rampas ngan iwe hari ahad malam isnin haritu kt bilik study..nasib baik phone murah je..sakai iwe, ade ke smpai nk gantung 2 minggu..kate die ar..bajet aku kesah je..tp susah gak ar takde phone ni -___-

Sunday, March 27, 2011

Balik!

0 comments
Ok la der, gua nak balik sekolah la sekarang ni..ade training kawat japgi..selase ni je dah pertandingan so doakan la PKBM SMSS utk menang..hehe..chiaoo

Saturday, March 26, 2011

UPS1 Result

0 comments
Akhirnye, bende yang ditunggu telah pun tibe tapi, bukanlah dengan kegembiraan sebaliknye kekecewaan..hehe

Bahasa Melayu - 68 B+ (capai target)
Bahasa Inggers - ntah sbb tak masuk kelas jumaat haritu
Mathematics - 78 A- (lebih drpd target)
Sejarah - 68 B+ (lebih drpd target gak)
Pendidikan Islam - 44 E (capai target)
Physics - 40 E (capai target)
Chemistry - 46 D (lebih drpd target gak)
Additional Mathematics - 46 D (lebih drpd target gak)
Lukisan Kejuruteraan - 65 B+ (tak capai target, target A-)
Teknologi Kejuruteraan - belum dpt lagi

Hmmm, tula die ye result aku..memang teruk betul..ape nak jadi la ni..tp takpe, try upkan sikit markah2 tu nanti utk mid-year exam ni..alhamdulillah la gak kan sebab takde lg fail setakat ni :D hehehe

SMSS

0 comments
Aduhh, esok pagi je dalam pukul 11 dah kene balik sekolah semule sebab ade training kawat PKBM untuk pertandingan kawat zon pudu selase ni..tapi nak buat macam mane kan, dah terlajak masuk PKBM, kenelah berkorban en..pengetua semangat je nak kitorang menang..so, we will try our best Mr. Pai =)
haha..isnin ni pulak dah ade training bola..bagus jugak la kan actually..aku pun memang akan try my very best to be the school's goalkeeper..hehehe, semangat gile ni :D
and lastly, aku harap2 isnin ni ade training kawat gak sebabnye en, aku malas nak masuk kelas..haha

Habis sudah

0 comments
Tu la die ye, akhirnye, dah selesai pun 'mengedit' blog..2 jam mase yg aku amek nk edit ni..macam2 bende yang aku buat..penat gak ar..

Wednesday, March 16, 2011

Hebat betul si isteri ni

0 comments


“Apabila hati terikat dengan Allah, kembalilah wanita dengan asal fitrah kejadiannya, menyejukkan hati dan menjadi perhiasan kepada dunia – si gadis dengan sifat sopan dan malu, anak yang taat kepada ibu bapa, isteri yang menyerahkan kasih sayang, kesetiaan dan ketaatan hanya pada suami.”



Bait-bait kata itu aku tatapi dalam-dalam. Penuh penghayatan. Kata-kata yang dinukilkan dalam sebuah majalah yang ku baca. Alangkah indahnya jika aku bisa menjadi perhiasan dunia seperti yang dikatakan itu. Ku bulatkan tekad di hatiku. Aku ingin menjadi seorang gadis yang sopan, anak yang taat kepada ibu bapaku dan aku jua ingin menjadi seorang isteri yang menyerahkan kasih sayang, kesetiaan dan ketaatan hanya untuk suami, kerana Allah.

Menjadi seorang isteri…. Kepada insan yang disayangi….. Idaman setiap wanita. Alhamdulillah, kesyukuran aku panjatkan ke hadrat Ilahi atas nikmat yang dikurniakan kepadaku.

Baru petang tadi, aku sah menjadi seorang isteri setelah mengikat tali pertunangan 6 bulan yang lalu. Suamiku, Muhammad Harris, alhamdulillah menepati ciri-ciri seorang muslim yang baik. Aku berazam untuk menjadi isteri yang sebaik mungkin kepadanya.

“Assalamualaikum,” satu suara menyapa pendengaranku membuatkan aku gugup seketika.

“Waalaikumusalam,” jawabku sepatah. Serentak dengan itu, ku lontarkan satu senyuman paling ikhlas dan paling manis untuk suamiku. Dengan perlahan dia melangkah menghampiriku.

“Ain buat apa dalam bilik ni? Puas abang cari Ain dekat luar tadi. Rupanya kat sini buah hati abang ni bersembunyi.”

Aku tersenyum mendengar bicaranya. Terasa panas pipiku ini. Inilah kali pertama aku mendengar ucapan ‘abang’ dari bibirnya.

Dan itulah juga pertama kali dia membahasakan diriku ini sebagai ‘buah hati’ nya. Aku sungguh senang mendengar ucapan itu. Perlahan-lahan ku dongakkan wajahku dan aku memberanikan diri menatap pandangan matanya.

Betapa murninya sinaran cinta yang terpancar dari matanya, betapa indahnya senyumannya, dan betapa bermaknanya renungannya itu. Aku tenggelam dalam renungannya, seolah-olah hanya kami berdua di dunia ini.

Seketika aku tersedar kembali ke alam nyata. “Ain baru je masuk. Nak mandi. Lagipun dah masuk Maghrib kan?” ujarku.

“Ha’ah dah maghrib. Ain mandi dulu. Nanti abang mandi dan kita solat Maghrib sama-sama ye?” Dia tersenyum lagi. Senyum yang menggugah hati kewanitaanku. Alangkah beruntungnya aku memilikimu, suamiku.

Selesai solat Maghrib dan berdoa, dia berpusing mengadapku. Dengan penuh kasih, ku salami dan ku cium tangannya, lama.

Aku ingin dia tahu betapa dalam kasih ini hanya untuknya. Dan aku dapat merasai tangannya yang gagah itu mengusap kepalaku dengan lembut. Dengan perlahan aku menatap wajahnya.

“Abang…..” aku terdiam seketika. Terasa segan menyebut kalimah itu di hadapannya. Tangan kami masih lagi saling berpautan. Seakan tidak mahu dilepaskan. Erat terasa genggamannya.

“Ya sayang…” Ahhh….bicaranya biarpun satu kalimah, amat menyentuh perasaanku.

“Abang… terima kasih atas kesudian abang memilih Ain sebagai isteri biarpun banyak kelemahan Ain. Ain insan yang lemah, masih perlu banyak tunjuk ajar dari abang. Ain harap abang sudi pandu Ain. Sama-sama kita melangkah hidup baru, menuju keredhaan Allah.” Tutur bicaraku ku susun satu persatu.

“Ain, sepatutnya abang yang harus berterima kasih kerana Ain sudi terima abang dalam hidup Ain. Abang sayangkan Ain. Abang juga makhluk yang lemah, banyak kekurangan. Abang harap Ain boleh terima abang seadanya. Kita sama-sama lalui hidup baru demi redhaNya.”

“Insya Allah abang…. Ain sayangkan abang.”

“Abang juga sayangkan Ain. Sayang sepenuh hati abang.”

Dengan telekung yang masih tersarung, aku tenggelam dalam pelukan suamiku.

Hari-hari yang mendatang aku lalui dengan penuh kesyukuran. Suamiku, ternyata seorang yang cukup penyayang dan penyabar. Sebagai wanita aku tidak dapat lari daripada rajuk dan tangis.

Setiap kali aku merajuk apabila dia pulang lewat, dia dengan penuh mesra memujukku, membelaiku. Membuatku rasa bersalah. Tak wajar ku sambut kepulangannya dengan wajah yang mencuka dan dengan tangisan.

Bukankah aku ingin menjadi perhiasan yang menyejukkan hati suami? Sedangkan Khadijah dulu juga selalu ditinggalkan Rasulullah untuk berkhalwat1 di Gua Hira’.

Lalu, ku cium tangannya, ku pohon ampun dan maaf. Ku hadiahkan senyuman untuknya. Katanya senyumku bila aku lepas menangis, cantik!

Ahhh…. dia pandai mengambil hatiku. Aku semakin sayang padanya. Nampaknya hatiku masih belum sepenuhnya terikat dengan Allah. Lantaran itulah aku masih belum mampu menyerahkan seluruh kasih sayang, kesetiaan dan ketaatan hanya untuk suami.

“Isteri yang paling baik ialah apabila kamu memandangnya, kamu merasa senang, apabila kamu menyuruh, dia taat dan apabila kamu berpergian, dia menjaga maruahnya dan hartamu.”

Aku teringat akan potongan hadis itu. Aku ingin merebut gelaran isteri solehah. Aku ingin segala yang menyenangkan buat suamiku. Tuturku ku lapis dengan sebaik mungkin agar tidak tercalar hatinya dengan perkataanku. Ku hiaskan wajahku hanya untuk tatapannya semata-mata.

Makan minumnya ku jaga dengan sempurna. Biarpun aku jua sibuk lantaran aku juga berkerjaya. Pernah sekali, aku mengalirkan air mata lantaran aku terlalu penat menguruskan rumah tangga apabila kembali dari kerja. Segalanya perlu aku uruskan. Aku terasa seperti dia tidak memahami kepenatanku sedangkan kami sama-sama memerah keringat mencari rezeki.

Namun, aku teringat akan kisah Siti Fatimah, puteri Rasulullah yang menangis kerana terlalu penat menguruskan rumah tangga.

Aku teringat akan besarnya pahala seorang isteri yang menyiapkan segala keperluan suaminya. Hatiku menjadi sejuk sendiri.

Ya Allah, aku lakukan segala ini ikhlas keranaMu. Aku ingin mengejar redha suamiku demi untuk mengejar redhaMu. Berilah aku kekuatan, Ya Allah.

“Ain baik, cantik. Abang sayang Ain.” Ungkapan itu tidak lekang dari bibirnya. Membuatkan aku terasa benar-benar dihargai. Tidak sia-sia pengorbananku selama ini. Betapa bahagianya menjadi isteri yang solehah.

Kehidupan yang ku lalui benar-benar bermakna, apatah lagi dengan kehadiran 2 orang putera dan seorang puteri. Kehadiran mereka melengkapkan kebahagiaanku.

Kami gembira dan bersyukur kepada Allah atas nikmat yang dikurniakan kepada kami.

Namun, pada suatu hari, aku telah dikejutkan dengan permintaannya yang tidak terduga.

“Ain….. Abang ada sesuatu nak cakap dengan Ain.”

“Apa dia abang?” tanyaku kembali. Aku menatap wajahnya dengan penuh kasih. “Ain isteri yang baik. Abang cukup bahagia dengan Ain. Abang bertuah punya Ain sebagai isteri,” bicaranya terhenti setakat itu. Aku tersenyum. Namun benakku dihinggap persoalan. Takkan hanya itu?

“Abang ada masalah ke?” Aku cuba meneka.

“Tidak Ain. Sebenarnya……,” bicaranya terhenti lagi. Menambah kehairanan dan mencambahkan kerisauan di hatiku. Entah apa yang ingin diucapkannya.

“Ain…… Abang….. Abang nak minta izin Ain…… Untuk berkahwin lagi,” ujarnya perlahan namun sudah cukup untuk membuat aku tersentak. Seketika aku kehilangan kata.

“A….. Abang….. nak kahwin lagi?” aku seakan tidak percaya mendengar permintaannya itu. Ku sangka dia telah cukup bahagia dengannku. Aku sangka aku telah memberikan seluruh kegembiraan padanya. Aku sangka hatinya telah dipenuhi dengan limpahan kasih sayangku seorang.

Rupanya aku silap. Kasihku masih kurang. Hatinya masih punya ruang untuk insan selain aku.

Tanpa bicara, dia mengangguk. “Dengan siapa abang?” Aku bertanya. Aku tidak tahu dari mana datang kekuatan untuk tidak mengalirkan air mata. Tapi…. hatiku… hanya Allah yang tahu betapa azab dan pedih hati ini.

“Faizah. Ain kenal dia, kan?”

Ya, aku kenal dengan insan yang bernama Faizah itu. Juniorku di universiti. Rakan satu jemaah. Suamiku aktif dalam jemaah dan aku tahu Faizah juga aktif berjemaah.

Orangnya aku kenali baik budi pekerti, sopan tingkah laku, indah tutur kata dan ayu paras rupa. Tidakku sangka, dalam diam suamiku menaruh hati pada Faizah.

“A…. Abang…… Apa salah Ain abang?” nada suaraku mula bergetar. Aku cuba menahan air mataku daripada gugur. Aku menatap wajah Abang Harris sedalam-dalamnya. Aku cuba mencari masih adakah cintanya untukku.

“Ain tak salah apa-apa sayang. Ain baik. Cukup baik. Abang sayang pada Ain.”

“Tapi….Faizah. Abang juga sayang pada Faizah…. bermakna….. sayang abang tidak sepenuh hati untuk Ain lagi.”

“Ain….. sayang abang pada Ain tidak berubah. Ain cinta pertama abang. Abang rasa ini jalan terbaik. Tugasan dalam jemaah memerlukan abang banyak berurusan dengan Faizah…. Abang tak mahu wujud fitnah antara kami.”

“Lagipun…. abang lelaki Ain. Abang berhak untuk berkahwin lebih dari satu.”

Bicara itu kurasakan amat tajam, mencalar hatiku. Merobek jiwa ragaku. Aku mengasihinya sepenuh hatiku. Ketaatanku padanya tidak pernah luntur. Kasih sayangku padanya tidak pernah pudar. Aku telah cuba memberikan layanan yang terbaik untuknya. Tapi inikah hadiahnya untukku?

Sesungguhnya aku tidak menolak hukum Tuhan. Aku tahu dia berhak. Namun, alangkah pedihnya hatiku ini mendengar ucapan itu terbit dari bibirnya. Bibir insan yang amat ku kasihi.

Malam itu, tidurku berendam air mata. Dalam kesayuan, aku memandang wajah Abang Harris penuh kasih. Nyenyak sekali tidurnya.

Sesekali terdetik dalam hatiku, bagaimana dia mampu melelapkan mata semudah itu setelah hatiku ini digurisnya dengan sembilu.

Tidak fahamkah dia derita hati ini? Tak cukupkah selama ini pengorbananku untuknya? Alangkah peritnya menahan kepedihan ini. Alangkah pedihnya!







Selama seminggu, aku menjadi pendiam apabila bersama dengannya. Bukan aku sengaja tetapi aku tidak mampu membohongi hatiku sendiri. Tugasku sebagai seorang isteri aku laksanakan sebaik mungkin, tapi aku merasakan segalanya tawar. Aku melaksanakannya tidak sepenuh hati.
 
Oh Tuhan….. ampuni daku. Aku sayang suamiku, tapi aku terluka dengan permintaannya itu.

Apabila bertembung dua kehendak, kehendak mana yang harus dituruti. Kehendak diri sendiri atau kehendak Dia ?

Pastinya kehendak Dia. Apa lagi yang aku ragukan? Pasti ada hikmah Allah yang tersembunyi di sebalik ujian yang Dia turunkan buatku ini. Aku berasa amat serba-salah berada dalam keadaan demikian.

Aku rindukan suasana yang dulu. Riang bergurau senda dengan suamiku. Kini, aku hanya terhibur dengan keletah anak-anak.

Senyumku untuk Abang Harris telah tawar, tidak berperisa. Yang nyata, aku tidak mampu bertentang mata dengannya lagi. Aku benar-benar terluka.

Namun, Abang Harris masih seperti dulu. Tidak jemu dia memelukku setelah pulang dari kerja walau sambutan hambar. Tidak jemu dia mencuri pandang merenung wajahku walau aku selalu melarikan pandangan dari anak matanya.

Tidak jemu ucapan kasihnya untukku. Aku keliru. Benar-benar keliru. Adakah Abang Harris benar-benar tidak berubah sayangnya padaku atau dia hanya sekadar ingin mengambil hatiku untuk membolehkan dia berkahwin lagi?

“Oh Tuhan… Berilah aku petunjukMu.” Dalam kegelapan malam, aku bangkit sujud menyembahNya, mohon petunjuk dariNya. Aku mengkoreksi2 kembali matlamat hidupku.

Untuk apa segala pengorbananku selama ini untuk suamiku? Untuk mengejar cintanya atau untuk mengejar redha Allah?

Ya Allah, seandainya ujian ini Engkau timpakan ke atas ku untuk menguji keimananku, aku rela Ya Allah. Aku rela.

Biarlah… Bukan cinta manusia yang ku kejar. Aku hanya mengejar cinta Allah. Cinta manusia hanya pemangkin. Bukankah aku telah berazam, aku inginkan segala yang menyenangkan buat suamiku?

Dengan hati yang tercalar seguris luka, aku mengizinkan Abang Harris berkahwin lagi. Dan, demi untuk mendidik hati ini, aku sendiri yang menyampaikan hasrat Abang Harris itu kepada Faizah.

Suamiku pada mulanya agak terkejut apabila aku menawarkan diri untuk merisik Faizah.

“Ain?…… Ain serius?”

“Ya abang. Ain sendiri akan cakap pada Faizah. Ain lakukan ini semua atas kerelaan hati Ain sendiri. Abang jangan risau… Ain jujur terhadap abang. Ain tak akan khianati abang. Ain hanya mahu lihat abang bahagia,” ujarku dengan senyuman tawar. Aku masih perlu masa untuk mengubat luka ini. Dan inilah satu caranya. Ibarat menyapu ubat luka. Pedih, tetapi cepat sembuhnya.






Aku mengumpul kekuatan untuk menjemput Faizah datang ke rumahku. Waktu itu, suamiku tiada di rumah dan dia telah memberi keizinan untuk menerima kedatangan Faizah. Faizah dengan segala senang hati menerima undanganku.

Sememangnya aku bukanlah asing baginya. Malah dia juga mesra dengan anak-anakku.

“Izah…… akak jemput Izah ke mari sebab ada hal yang akak nak cakapkan,” setelah aku merasakan cukup kuat, aku memulakan bicara.

“Apa dia, Kak Ain. Cakaplah,” lembut nada suaranya.

“Abang Harris ada pernah cakap apa-apa pada Faizah?”

“Maksud Kak Ain, Ustaz Harris?” Ada nada kehairanan pada suaranya. Sememangnya kami memanggil rakan satu jemaah dengan panggilan Ustaz dan Uztazah. Aku hanya mengangguk.

“Pernah dia cakap dia sukakan Izah?”

“Sukakan Izah? Isyyy…. tak mungkinlah Kak Ain. Izah kenal Ustaz Harris. Dia kan amat sayangkan akak. Takkanlah dia nak sukakan saya pula. Kenapa Kak Ain tanya macam tu? Kak Ain ada dengar cerita dari orang ke ni?”

“Tidak Izah. Tiada siapa yang membawa cerita…….” Aku terdiam seketika. “Izah, kalau Kak Ain cakap dia sukakan Izah dan nak ambil Izah jadi isterinya, Izah suka?” Dengan amat berat hati, aku tuturkan kalimah itu.

“Kak Ain!” jelas riak kejutan terpapar di wajahnya. “Apa yang Kak Ain cakap ni? Jangan bergurau hal sebegini Kak Ain,” kata Faizah seakan tidak percaya. Mungkin kerana aku sendiri yang menutur ayat itu. Isteri kepada Muhammad Harris sendiri merisik calon isteri kedua suaminya.

“Tidak Izah. Akak tak bergurau…… Izah sudi jadi saudara Kak Ain?” ujarku lagi. Air mataku seolah ingin mengalir tapi tetap aku tahan. Faizah memandang tepat ke wajahku.

“Kak Ain. Soal ini bukan kecil Kak Ain. Kak Ain pastikah yang…… Ustaz Harris….. mahu… melamar saya?”

Dari nada suaranya, aku tahu Faizah jelas tidak tahu apa-apa. Faizah gadis yang baik. Aku yakin dia tidak pernah menduga suamiku akan membuat permintaan seperti ini. Lantas, aku menceritakan kepada Faizah akan hasrat suamiku.

Demi untuk memudahkan urusan jemaah, untuk mengelakkan fitnah. Faizah termenung mendengar penjelasanku.

“Kak Ain….. saya tidak tahu bagaimana Kak Ain boleh hadapi semuanya ini dengan tabah. Saya kagum dengan semangat Kak Ain. Saya minta maaf kak. Saya tak tahu ini akan berlaku. Saya tak pernah menyangka saya menjadi punca hati Kak Ain terluka,” ujarnya sebak. Matanya ku lihat berkaca-kaca.

“Izah… Kak Ain tahu kamu tak salah. Kak Ain juga tak salahkan Abang Harris. Mungkin dia fikir ini jalan terbaik. Dan akak tahu, dia berhak dan mampu untuk melaksanakannya. Mungkin ini ujian untuk menguji keimanan Kak Ain.”

“Kak… Maafkan Izah.” Dengan deraian air mata, Faizah meraihku ke dalam elukannya. Aku juga tidak mampu menahan sebak lagi. Air mataku terhambur jua. Hati wanita. Biarpun bukan dia yang menerima kepedihan ini, tetapi tersentuh jua hatinya dengan kelukaan yang ku alami. Memang hanya wanita yang memahami hati wanita yang lain.

“Jadi… Izah setuju?” Soalku apabila tangisan kami telah reda.

“Kak Ain…. Ini semua kejutan buat Izah. Izah tak tahu nak cakap. Izah tak mahu lukakan hati Kak Ain.”

“Soal Kak Ain…. Izah jangan risau, hati Kak Ain… Insya Allah tahulah akak mendidiknya. Yang penting akak mahu Abang Harris bahagia. Dan akak sebenarnya gembira kerana Faizah pilihannya. Bukannya gadis lain yang akak tak tahu hati budinya. Insya Allah Izah. Sepanjang Kak Ain mengenali Abang Harris dan sepanjang akak hidup sebumbung dengannya, dia seorang yang baik, seorang suami yang soleh, penyayang dan penyabar. Selama ini akak gembira dengan dia. Dia seorang calon yang baik buat Izah.

“Akak….. Izah terharu dengan kebaikan hati akak. Tapi bagi Izah masa dan Izah perlu tanya ibu bapa Izah dulu.”

“Seeloknya begitulah. Kalau Izah setuju, Kak Ain akan cuba cakap pada ibu bapa Izah.”

Pertemuan kami petang itu berakhir. Aku berasa puas kerana telah menyampaikan hasrat suamiku. `Ya Allah….. Inilah pengorbananku untuk membahagiakan suamiku. Aku lakukan ini hanya semata-mata demi redhaMu.’

Pada mulanya, keluarga Faizah agak keberatan untuk membenarkan Faizah menjadi isteri kedua Abang Harris. Mereka khuatir Faizah akan terabai dan bimbang jika dikata anak gadis mereka merampas suami orang.

Namun, aku yakinkan mereka akan kemampuan suamiku. Alhamdulillah, keluarga Faizah juga adalah keluarga yang menitikberatkan ajaran agama. Akhirnya, majlis pertunangan antara suamiku dan Faizah diadakan jua.

“Ain….. Abang minta maaf sayang,” ujar suamiku pada suatu hari, beberapa minggu sebelum tarikh pernikahannya dengan Faizah.

“Kenapa?”

“Abang rasa serba salah. Abang tahu abang telah lukakan hati Ain. Tapi…. Ain sedikit pun tidak marahkan abang. Ain terima segalanya demi untuk abang. Abang terharu. Abang…. malu dengan Ain.”

“Abang…. Syurga seorang isteri itu terletak di bawah tapak kaki suaminya. Redha abang pada Ain Insya Allah, menjanjikan redha Allah pada Ain. Itu yang Ain cari abang. Ain sayangkan abang. Ain mahu abang gembira. Ain anggap ini semua ujian Allah abang.

“Ain…. Insya Allah abang tak akan sia-siakan pengorbanan Ain ini. Abang bangga sayang. Abang bangga punya isteri seperti Ain. Ain adalah cinta abang selamanya. Abang cintakan Ain.”

“Tapi… Abang harus ingat. Tanggungjawab abang akan jadi semakin berat. Abang ada dua amanah yang perlu dijaga. Ain harap abang dapat laksanakan tanggungjawab abang sebaik mungkin.”

“Insya Allah abang akan cuba berlaku seadilnya.” Dengan lembut dia mengucup dahiku. Masih hangat seperti dulu. Aku tahu kasihnya padaku tidak pernah luntur. Aku terasa air jernih yang hangat mula membasahi pipiku. Cukuplah aku tahu, dia masih sayangkan aku seperti dulu walaupun masanya bersamaku nanti akan terbatas.






Pada hari pertama pernikahan mereka, aku menjadi lemah. Tidak bermaya. Aku tiada daya untuk bergembira. Hari itu sememangnya amat perit bagiku walau aku telah bersedia untuk menghadapinya.

Malam pertama mereka disahkan sebagai suami isteri adalah malam pertama aku ditinggalkan sendirian menganyam sepi. Aku sungguh sedih. Maha hebat gelora perasaan yang ku alami. Aku tidak mampu lena walau sepicing pun. Hatiku melayang terkenangkan Abang Harris dan Faizah. Pasti mereka berdua bahagia menjadi pengantin baru.

Bahagia melayari kehidupan bersama, sedangkan aku? Berendam air mata mengubat rasa kesepian ini. Alhamdulillah. Aku punya anak-anak. Merekalah teman bermainku.

Selepas itu, barulah Abang Harris pulang ke rumah. Aku memelukknya seakan tidak mahu ku lepaskan. Seminggu berjauhan, terasa seperti setahun. Alangkah rindunya hati ini. Sekali lagi air mata ku rembeskan tanpa dapat ditahan.
 
“Kenapa sayang abang menangis ni? Tak suka abang balik ke?” ujarnya lembut.

“Ain rindu abang. Rindu sangat.” Tangisku makin menjadi-jadi. Aku mengeratkan pelukanku. Dan dia juga membalas dengan penuh kehangatan.

“Abang pun rindu Ain. Abang rindu senyuman Ain. Boleh Ain senyum pada abang?” Lembut tangannya memegang daguku dan mengangkat wajahku.

“Abang ada teman baru. Mungkinkah abang masih rindu pada Ain?” Aku menduga keikhlasan bicaranya.

“Teman baru tidak mungkin sama dengan yang lama. Kan abang dah kata, sayang abang pada Ain masih seperti dulu. Tidak pernah berubah, malah semakin sayang. Seminggu abang berjauhan dari Ain, tentulah abang rindu. Rindu pada senyuman Ain, suara Ain, masakan Ain, sentuhan Ain. Semuanya itu tiada di tempat lain, hanya pada Ain saja. Senyumlah sayang, untuk abang.”

Aku mengukir senyum penuh ikhlas. Aku yakin dengan kata-katanya. Aku tahu sayangnya masih utuh buatku.

Kini, genap sebulan Faizah menjadi maduku. Aku melayannya seperti adik sendiri. Hubungan kami yang dulunya baik bertambah mesra. Apa tidaknya, kami berkongsi sesuatu yang amat dekat di hati.

Dan, Faizah, menyedari dirinya adalah orang baru dalam keluarga, sentiasa berlapang dada menerima teguranku. Katanya, aku lebih mengenali Abang Harris dan dia tidak perlu bersusah payah untuk cuba mengorek sendiri apa yang disukai dan apa yang tidak disukai oleh Abang Harris. Aku, sebagai kakak, juga sentiasa berpesan kepada Faizah supaya sentiasa menghormati dan menjaga hati Abang Harris. Aku bersyukur, Faizah tidak pernah mengongkong suamiku. Giliran kami dihormatinya.

Walaupun kini masa untuk aku bersama dengan suamiku terbatas, tetapi aku dapat merasakan kebahagiaan yang semakin bertambah apabila kami bersama. Benarlah, perpisahan sementara menjadikan kami semakin rindu. Waktu bersama, kami manfaatkan sebaiknya. Alhamdulillah, suamiku tidak pernah mengabaikan aku dan Faizah. Aku tidak merasa kurang daripada kasih sayangnya malah aku merasakan sayangnya padaku bertambah. Kepulangannya kini sentiasa bersama sekurang-kurangnya sekuntum mawar merah. Dia menjadi semakin penyayang, semakin romantik. Aku rasa aku harus berterima kasih pada Faizah kerana kata suamiku, Faizahlah yang selalu mengingatkannya supaya jangan mensia-siakan kasih sayangku padanya.






Memang aku tidak dapat menafikan, adakalanya aku digigit rindu apabila dia pulang untuk bersama-sama dengan Faizah. Rindu itu, aku ubati dengan zikrullah. Aku gunakan kesempatan ketiadaannya di rumah dengan menghabiskan masa bersama Kekasih Yang Agung. Aku habiskan masaku dengan mengalunkan ayat-ayatNya sebanyak mungkin. Sedikit demi sedikit kesedihan yang ku alami mula pudar. Ia diganti dengan rasa ketenangan. Aku tenang beribadat kepadaNya. Terasa diriku ini lebih hampir dengan Maha Pencipta.

Soal anak-anak, aku tidak mempunyai masalah kerana sememangnya aku mempunyai pembantu rumah setelah aku melahirkan anak kedua. Cuma, sewaktu mula-mula dulu, mereka kerap juga bertanya kemana abah mereka pergi, tak pulang ke rumah. Aku terangkan secara baik dengan mereka. Mereka punyai ibu baru. Makcik Faizah. Abah perlu temankan Makcik Faizah seperti abah temankan mama. Anak-anakku suka bila mengetahui Faizah juga menjadi ‘ibu’ mereka. Kata mereka, Makcik Izah baik. Mereka suka ada dua ibu. Lebih dari orang lain. Ahhh… anak-anak kecil. Apa yang kita terapkan itulah yang mereka terima. Aku tidak pernah menunjukkan riak kesedihan bila mereka bertanya tentang Faizah. Bagiku Faizah seperti adikku sendiri.

Kadang-kadang, bila memikirkan suamiku menyayangi seorang perempuan lain selain aku, memang aku rasa cemburu, rasa terluka. Aku cemburu mengingatkan belaian kasihnya itu dilimpahkan kepada orang lain. Aku terluka kerana di hatinya ada orang lain yang menjadi penghuni. Aisyah, isteri Rasulullah jua cemburukan Khadijah, insan yang telah tiada. Inikan pula aku, manusia biasa. Tapi….. ku kikis segala perasaan itu. Cemburu itukan fitrah wanita, tanda sayangkan suami.

Tetapi cemburu itu tidak harus dilayan. Kelak hati sendiri yang merana. Bagiku, kasih dan redha suami padaku itu yang penting, bukan kasihnya pada orang lain. Selagi aku tahu, kasihnya masih utuh buatku, aku sudah cukup bahagia. Dan aku yakin, ketaatan, kesetiaan dan kasih sayang yang tidak berbelah bahagi kepadanya itulah kunci kasihnya kepadaku. Aku ingin nafasku terhenti dalam keadaan redhanya padaku, supaya nanti Allah jua meredhai aku. Kerana sabda Rasulullah s.a.w

“Mana-mana wanita (isteri) yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya meredhainya, maka ia akan masuk ke dalam syurga.” (Riwayat-Tirmizi, al-Hakim dan Ibnu Majah).
 
Sungguh bukan mudah aku melalui semuanya itu. Saban hari aku berperang dengan perasaan. Perasaan sayang, luka, marah, geram, cemburu semuanya bercampur aduk. Jiwaku sentiasa berperang antara kewarasan akal dan emosi. Pedih hatiku hanya Tuhan yang tahu. KepadaNyalah aku pohon kekuatan untuk menempuhi segala kepedihan itu. KepadaNyalah aku pinta kerahmatan dan kasih sayang, semoga keresahan hati ini kan berkurangan.

Namun, jika aku punya pilihan, pastinya aku tidak mahu bermadu. Kerana ia sesungguhnya memeritkan. Perlukan ketabahan dan kesabaran. Walau bagaimanapun, aku amat bersyukur kerana suamiku tidak pernah mengabaikan tanggungjawabnya. Dan aku juga bersyukur kerana menjadi intan terpilih untuk menerima ujian ini.
 
Diambil drpd iLuvislam.com..
Kalau dpt isteri macam ni en, memang untung betul :D

16 March 2011

0 comments
Kejap lagi je aku dah nak balik da..sebab esok ade perkampungan ilmu kat sekolah..sepatotnye dah kene balik petang tadi tp aku saje je tak nak balik sebab malas..lagipun, malam ni pukul 8 ade ceramah and aku rase dah start sekarang..aku malas nak gi ceramah motivasi sebab bagi aku en, ceramah2 motivasi ni semua macam takde pape effect pun kat aku..so, pergi mampus ar kau ceramah!hahaha..harini pun memang aku macam byk enjoy je..bangun pagi dahla awal dalam pukul 6 lebih macam tu, then, terus sarapan and gi tido balik and bangun balik dalam pukul 11 lebih macam tu ar..bangun2 je dah gi menghadap PS3, main God of War III..memang best gak and enjoy gak ar main game tu..then, petang tadi pulak tgk movie..ala, citer lame je, Troy..tu pun sebab dah bosan sgt..ok la tu, at least ade gak ar bende yg hilangkan bosan aku tu..ni pun tadi baru je lepas main Dota ngan cousin aku..aku pun dah lame tak main ngan die..tp aku takde ar hebat mane..3 assist, 9 dead and takde kill langsung..kan aku dah kate, aku tak hebat ar..dah ar semua tu AI yg insane..akunye standard pun easy je..so, memang masak aku ar..haha..japgi je ni aku dah nak balik asrama balik..hehe..so, tu je la kot untuk buat mase sekarang ni..esok pagi pukul 8 je dah ade kelas..harap2, kelas2 perkampungan ilmu ni tak membosankan dan tak mengantokkan aku ar..harap2 ar..haha..tu je la..ok, bye =)

Tuesday, March 15, 2011

A fucking boring day and cakap tak serupe bikin

0 comments
Memang, hari ini memang hari yang bosan tahap ape tah..dah tak tau nk cakap macam mane dah..tension, bengang, sakit hati, happy, cool, relax, semuanye ade hari ini..and memang macam lancau gak ar hari ini..petang tadi aku gi suria klcc, sorang2 je(dah macam terbiase sorang2) sbb nak cari glove goalkeeper..nak cari yg biase2 nye sudah, bukannye hebat sgt aku ni..cari la kat kedai adidas..mule2 ar..survey dulu en..then, ade la but adizero, die timbang dgn bende yg berat die 165g..aku pun angkat la but tu, usha2 jap la kan..tibe2 en, penimbang tu jatuh..aku dah menggelabah da..nasib baik abang promoter ni tolong, die pun kate ar, rileks je, so aku pun bajet cool je la en..nak cover akunye malu tu, aku gi tanye ar die ade jual glove tak..die pun citer2 la kat aku psl glove2 yg ade kt situ..die ckp mane yg elok, mane yg tak..paling murah kt kedai adidas tu pun en, RM 89.10, memang murah la kan..tp abang tu kate mmg kualiti ar..tak tau la betul ke tak die kate..aku pun dah mcm hampir2 nk beli yg itu..so, aku pun gi la kedai nike jap, usha2, lebih kurang je aku tgk..aku pun try ar cari kedai lain..tibe2 lak, ade org call aku, bile tgk, ieqa, aku pun dah pelik gile apehal tibe2 die call aku..rupe-rupenye die kate die nampak aku..yg lg peliknye, die kat belakang aku je..aku pun tak tau mcm mane boleh tak perasan..die kate ngah tunggu kawan2 die nak gi tgk movie..and die kate gak, try ar cari kat isetan..maybe ade kot..aku pun pergi la ngan die jap, baru nk masuk isetan je dah kawan die call..so aku cari jela sorg2 tp takde gak..then, keluar la dr isetan tu, jumpe die balik..kali ni ngan membe2 die, 2 lelaki, 2 pompuan..ade sorang membe die tu lawa gak kot :P..haha..kitorg pun kenal2 la kn, ckp name la, apela..sorg membe die yg laki ni lak suroh try cari kat stadium kt atas..aku pun cari jela..akhirnye, jumpe la kat situ..adidas, RM 50 je, itu pun after discount..ok gak..thanks to kikin gak ar sbb bagi tips nk beli glove ni..haha..
Bukan nak cakap apela kan, tapi aku memang bengang ar ngan orang yang cakap ngan aku macam ye2, then tak jadi lepas tu..itu memang pukimak la kan..lancau pun ade gak..baruah pun same gak..fuck ar senang citer(dah lame x mencarut ar, hahaha)..kalau ye pun tak confirm, cakap jela babi..ini tak, tak bagitahu langsung..aku pun apelagi, GI MAMPOS KAU LA..malas aku nk tunggu..aku dah bosan tunggu ngan orang macam kau ni..sakit hati aku dibuatnye..papepun, aku dah malas tahap lancau dgn kau..tu je la..

Monday, March 14, 2011

Larian Jalan Raya 2011

0 comments
Hari jumaat haritu, 11/3/2011..aku lari tp sekerat jalan jela sbb betis kiri aku injured..die injured pun dah seminggu, pelik x elok2..lari smpai kt umah flet byk2 tu je, betis kiri aku dah buat hal..mmg sial btol ar, tension aku..time2 semangat la jd cmni..aku pun lepas tu jalan jela ngan farhat..kitorg igt kitorg yg plg last, rupenye ade lg kat belakang kitorg..bob, sakei, bagok ngan bdak2 form 4 yg lain..x psl2, aku x dpt nk bg point kt rumah panglime..sorry la panglima ye :D..haha

ni time sblom nk lari, sje je bergambar cre org skema..haha

 ni dah normal blik da, time ngah semangat..

dah la last year, tp x dpt nk sumbang ape2 point utk panglima..again, sorry la panglima ye..hahaha


Sunday, February 27, 2011

Ujian Penilaian Seragam 1 2011 (UPS1) 1 Mac-8 Mac

0 comments
Isnin

Bahasa Melayu (B+)     Rehat     Engineering Technology (Lulus)

Selasa
English 1 (B)     Sejarah 1     Rehat     Sejarah 2 (C)

Rabu
Pendidikan Islam (Lulus)     Rehat     Physics (Lulus)

Khamis
Chemistry 1 (Lulus)    Rehat     Chemistry 2 (Lulus)

Isnin

Mathematics (B+)     Rehat     Add Maths (Lulus)
Selasa

Lukisan Kejuruteraan (A-)

*(Target) :D

Wanted By Me!

0 comments
Ni la die ye, apabile kebosanan melande, aku pun sje2 jela nk citer sikit ape yg aku impikan..hehe..dahla aku dah try hilangkan bosan dgn bace buku tp x berkesan langsung n dgr lagu tp lagi x berkesan..so, baik aku buat ni je..sje2 je der..haha..ni la die ye, antare bende yg aku nak ar kalau aku ade duit..hehe

1. Nike Mercurial Vapor 4 Red or Nike Mercurial Rosa



Kenape aku nak?sbb en, due2 ni mmg lawa gile bg aku n plg lawa yg merah tu ar walaupun yg ni model lame en..tp, ttp lawa gak..tu je..haha..kene la plak warne merah, lg ar..mmg Ho Liao!

2. PSP Go

Yg ni plak sbb kalau mcm psp ni en, kite bole bawak gi mane2..senang..kene la plak kalau main game bola..lg ar..masyuk hbis ar..layan je..tp kalau bende mcm ni, tunggu aku dah besar n dah ade keje ar..haha

3. Malaysia Jersey

Aku mmg suke tgk jersi Malaysia ni..mmg stylo ar..tp aku rase mcm biru tu ar lg stylo..ala, jersi mcm ni beli yg pirate nye sudah..nnt ar beli..duit ade tp mls je nk beli..

4. Volkswagen Golf GTI(Red)

Wa ckp sama lu ar, keta ni mmg byk lawa ouh..wa mmg suka sama ini keta oo..sport rim dia mmg stylo..tp ar, wa kena tunggu wa dah keje dulu, baru boleh beli sbb dah ade duit sendiri..lek luu, sap kok lu..itupun kalau wa keje gaji tinggi ar..haha

5. Engineer

Ini mmg wa punya cita2 ouh..insya-allah..engineer ape lagi tu, x tau la..kalau bole, nk jd oil drilling engineer, AI enginner ataupun yg lain ar..hehe..tp kalau dah x dpt nk jd engineer, jd la bende lain ke, mcm arkitek ke, ape2 la yg simple..sng citer la kan..

6. SPM 2011




Ini dia, penentu segale-galenye dlm hidup kite..SPM, mmg kene buat btol2..kalau x, mmg xde mase depan ar..jd sampah masyarakat je..gi ar hisap dadah ke, hidu gam ke mcm laloq dan sewaktu dgnnye..target aku x tinggi, just nk dpt keputusan yg baik n result yg aku boleh capai cite2 aku..tu je..insya-Allah, amin..

7. Gaming CPU, CyberPower PC Black Pearl


Die punye sistem mmg btol2 ho liao.
ASUS P6X58D-E Intel X58
Intel Core i7-980X 3.33GHz
6GB DDR3
Primary Storage = 80GB SSD
Secondary Storage = 1TB 
Windows 7 Home Premium
Blu-ray Optical Drive
24X CD/DVD Burner Second Optical Drive
 10 USB Ports
Power Supply = 1000 Watt
Dual NVIDIA GeForce GTX 580 3GB 772MHz
7.1 HD Surround Sound
Liquid Cooling Check Mark 

PC cm ni la sdap wt gaming even main berjam jam pun mcm xde effect..mmg best gile ar sistem die..graphic card die jgn ckp ar..cross-fire lak tu..mmg best..x leh nk ckp ape ar..
  
8. Kawasaki ER-6n Sport

Stylo gile siot moto ni..lawa gile..ni enjin die, Four-stroke, liquid-cooled, DOHC, four-valve per cylinder, parallel twin, 649 cc laktu..mmg best ar..

9. DSLR Camera
Aku mmg teringin sgt nk camera ni..dpt sebijik pun cukup la..x kesah la pape brand pun..hehe

Hmmm, aku rase tu je kotyg aku terpk yg aku nak..hehe..kalau ade lg, aku tambah jela..haha

Saturday, February 26, 2011

Bodoh =.=

0 comments
Bodoh, aku rase aku dah wt bende bodoh selame ni..mmg ade rase menyesal gak ar..cne aku nk tebus ni ye..fuck ar!wt tension je..

wtv

0 comments
Fuhh, akhirnye dapat gak blik slpas 3 minggu x blik..sebenarnye malas nk blik tp disebabkn kasut sukan aku yg dah uzur, kene la blik sbb nk gi beli..maybe malam ni kot gi beli..aku pun ngah bosan skrg ni..x tau nk wtpe..tu yg gi on komputer sbb nk update blog..yelakn, dah lame x update..hehe..
Tp smalam mmg best ar..time ptg gi usha sparks nye friendly ngan melawati high school..spark mmg gempak la..awal2 game ade la mcm bangang tp lpas tu comeback..dorg dahla leading 11-0..bole keje blik pastu..respect sama lu ar sparks..lpas tu gi main bola la plak kt sahara..hujan laktu..mmg best babi ar..malam tu plak mmg best..enjoy gak ar..gi shisha ngan laloq, farhat, skeep n singe..itupun sbb dah mmg bosan tahap cm pantat ar..tu yg plan nk kuar tu..tp mmg dah lame x shisha ar..sbb la plak shisha smalam..laloq lak cm bangang, excited sgt..smpai org dah gerak nk blik die still hisap lg..sakai btol..n satu lg, aku dah x bole nk ckp apelakn n x tau ape nk jadi kt aku blik ni sbb aku pun dah start smoke blik..bodoh btol aku ni..tp bile dah start blik, tu yg susah sikit nk stop blik ni..ni sume psl haritu ar, tension tahap pantat, then x tau nk wt ape lg, bosan..tu yg gi wt..aku pun x tau ape motif aku start blik sebenarnye..bodoh sial aku ni..elok2 je dah stop dekat 2 bulan cmtu, gi wt blik..ni kalau kantoi ni, mmg sakit der..mmg sakit..
Haihh, next week je dah UPS1..n aku bkan nk ckp ape ar, aku mmg x ready 100% langsung..aku xde confident langsung..dah aku cuak babi kt chemistry, physics, add maths n TK..kene la plak TK tu hari selase, 1st day exam, mmg lancau hbis ar..so, aku mmg hrp2 sgt ar aku boleh lulus empat2 subjek ni..dpt C ke D ke dah cukup bagi aku..x gune nk target tinggi..lepak2 sudah der..
Last one, aku nk ucapkn farewell la kt adi hani, classmate aku sbb dlm mase 14 hari ni, die kene pindah dr smss sbb adela kes die haritu..all the best la utk kau bile kt skola luar nnt..n good luck gak la tuk spm kau nnt..rilek je, dah bende nk jd, nk wt cne..dah hilang la plak star utk team bola 5 budi..haritu dah sorg hilang, ni sorg lg plak..makin x kuat la plak 5 budi ni..hehe..yg lain lak, cm nazran, cash n pijie, aku x tau sgt ape jd kt dorg..tp yg pastinye dorg x kene pindah ar..mcm pijie ckp la kn mase perjumpaan batch smalam, jadikan ni sbg pengajaran..tp aku mmg nasib baik ar sbb dah wt post pasal kutuk skola..nsib baik gak la ade org alert kt aku jgn wt post kutuk skola time cuti skola panjang haritu..
Hmm, tu je la kot ape yg aku nk kuarkn drpd pale otak aku ni..satu lg, SMSS teachers, staffs and admin are forbidden to visit my blog!hahahahahaha

Sunday, February 6, 2011

tension!fuhh..

0 comments
x gunenye printer, time org nk gune la kau buat hal..mmg sial btol kau ni..mcm pukimak..sumpah aku bengang sial!mcm babi je, ade ke ptot tibe2 je paper tersangkut..mmg x gune ar, dah aku nk cepat..sumpah aku bengang, nseb baik bukan printer aku, kalau x dah mmg pecah ar..dah la malam td aku bengang gak, ni pasal MU ar ni..main mcm pukimak je..defend die jgn ckp ar..bodoh..tula, invincible konon, tgk tu, kan dah kalah..mmg PADAN MUKE ko MU!menyesal aku tido lmbt semalam, kalau aku tau en, mmg aku tido awal..x psl2 aku dah bgn lmbt harini..nseb bek sempat subuh cume aku tido blik lpas subuh n bgn lmbt..ngantok punye psl ar ni..puncenye, MU!sumpah aku tension gile tgk game semalam..dah kalah, gi mampos kau ar MU..mmg ptot kalah pun..haha..ni maybe last post aku kot dlm bulan februari ni sbb en nnt dah xde blik(tgk kalendar sekolah)..tp akunye bengang aku kt budak tu still x hilang lagi..tp, gi mampos kau la der..aku pun dah mcm mls nk layan..haha..ok ar..kjp lg nk blik..adios~

baru tau ke?aku mmg bodo pun =.=

0 comments
Yelakan, aku ni mmg bodoh, x mcm kau, pndai, n dah sah2 mmg budak pandai pun..tu yg suke2 je boleh ckp org bodo..ni masalah budak pandai ni..bajet je..bukan semue budak pandai ar, maybe, budak ni je kot mcm ni..bjet bagus sgt je kan..ko tgk la satu hari nnt, kalau kau jatuh tersungkur, mmg aku kutuk kau blik time tu!ko tunggu jela!haha..kesah ape aku kan..x suke ouh ngan org cmtu..lps tu, dahla suke kutuk org belakang2..ape barang kutuk org belakang2 der..mai ar main depan2, baru btol..ni x, kutuk org belakang2..maklum la, budak pandai..hahaha..xpela kan, aku pun dah mcm malas je ngan org mcm kau ni..buat dunno jelakan, ignore je, buat2 bute..haha..thats me..haha..if you wanna know, bitch!haha..ok la, tu je kot utk post yg terakhir utk bulan ni(maybe ar)sbb sebulan nnt x blik kan..ok ar, chiaw~

Last day cuti raye cine

0 comments
Keje BM pun hampir settle td..n byk gak ar keje yg x disiapkn lg..ntah le kenape..ape mslh pun x tau la..ptg nnt kang dah kene blik asrama blik..ni yg malas ni..aduhh..tp nk buat cne, kene la blik jugak kn..ptg td pun aku gi keluar..mmg mcm2 bende ar nmpk kn..accident moto kene langgar kete, 2 org bangla yg mat gay(time ngah jln nk gi DP pegang2 tgn, bpk gay bangla 2 ekor tu), pondan lg(dahla pkai bra, dasar pondan btol), mcm2 jenis bukit, mcm2 jenis longkang n mcm2 lagi..tp mmg cuci mate ar time kt DP ngan MP ptg td..maksiat berleluase(bajet je)..hahaha..tp mmg btol kot..mate ni kalau boleh, asyik nk usha je..haha..barang yg aku crik pun dah jumpe, so beli la kan..ermm, apelg ye..hehe..pagi nnt kene bgn awal, nk packing lg, buat hw sikit lg..hehe..
skrg ni MU ngah lwn ngan wolves..wolves ngah leading 2-1..defending ManU bpk teruk..ntah pape tah..mcm xde function je..buat aku tension je tgk..x psl2 dah tension time2 malam ni..aku rase pun mcm MU kalah je nnt..tp mcm ade rase gak MU seri..hehe..papepun, aku hrp sgt2 MU buat comeback n menang lepas tu..arsenal dah la dah seri..so, dorg dah hilang 2 points..tu yg bgus..tp lg bgus kalau MU menang..arsenal dahla dah leading 4-0 time first-half..tu la, berlagak lg, nk2 si wenger tu..bpk kerek je team die leading 4-0..last2, kene blik 4 biji, dah seri..haha..pdn muke kau wenger!!haha
haihh, tp mmg aku tension gak ar malam ni..mampos ar kan, aku pun dah mcm malas je nk fikir..ape yg penting skrg dlm kepale otak aku ni, hw..tu je..kepale otak aku asyik fikir je..hehe..
k ar, nk smbung tgk MU then tido =)

BM hampir settle

0 comments
Aspek kajian bg sume keje2 komsas yg su bg aku dah settlekn..tinggal latihan n nk tampal n ade kene salin blik je..hehe..skrg ni plak, aku nk gi buat surat la pulak..hehe..then baru nk gi tgk MU lwn ngan wolves..MU main kt away..prediction aku, of course la MU menang :DD

Saturday, February 5, 2011

Settle!

0 comments
Hehe, aku baru je lepas habiskan BM aku, buat aspek kajian pantum enam kerat..xde la byk mane..hehe..BI aku pun aku dah settlekn gak..pdhal sikit je BI tu, nmpk je mcm byk..esok lak, aku target nk settle fizik ngan BM sikit lagi tu..insya-Allah..hehe
n malam ni gak la ade je org yg merepek ngan aku..haihh..aku pun, layan jela~hehe..
k la, aku pun nk tido sbb esok pagi nk keluar nk beli barang utk bawak blik asrama nnt..mcm2 la, food la, ape la, n sbgnye..
esok ptg gak aku nk keluar gi DP ngan MP, nk cri barang..hehe..n nk jln2 gak ar..sje2 je..hehe.ok ar, chow~

Friday, February 4, 2011

finally!!

0 comments
alhamdulillah, akhirnye siap gak aspek kajian interlok aku selepas kire3 tige hari kot aku buat..hehe..mmg penat sungguh..hehe..lepas ni plak, pantum enam kerat, pahlawan buntung n pungut :D

Wednesday, February 2, 2011

Interlok

0 comments
Tema dgn pembinaan plot dah settle :D
sjk tengahari wt bende tu..hehe..lenguh tangan aku..
sinopsis malam semalam dah settle..hehe
insya-allah mlm ni wt lg..

=.="

0 comments
bodoh, bodoh, bodoh, bodoh!
gi mati ko la sial!
kesah ape aku babi!
bengang sial aku ngan kau!
fuhh..

Bile nk pukul 4???

0 comments
Tu la die, nk tunggu pukul 4 pagi mcm tunggu 4 hari je..nseb baik ngah wt sinopsis interlok, at least ade la bende nk wt sementare menunggu pukul 4 ni..td pun mmg cm gampang ar kan, kepale terhantuk kt peti ais..bodo btol..haha..nseb baik x sakit sgt..cket je..tp en, aku rase kalau aku main game ni, sekejap je dah pukul 4..pelik btol..kalau aku main game je, mesti mase berlalu ngan cpat..kalau ngah study ke, wt keje skolah ke, mcm hrm..slow mcm ape tah..ni la die bile jd boring wt keje, update la blog n aku pun skrg ni cm xde mood je..hehe

Monday, January 31, 2011

Last day of January 2011

0 comments
Harini aku dah start jd rajin cket aku ade la wt keje td..chemistry aku dah siapkn satu report, yg concentration nye, itupun report je, graph die blom wt lg sbb blom beli graph paper lg..yg temperature nye, insya-allah mlm ni nnt aku wt..hehe..sejarah pun aku dah siapkn byk gak ar, cume cket je blom lg, soalan psl bagaimane nk tingkatkn ekonomi negare..ntah papenye soalan, merepek je..add maths 1 soalan je aku dah siap, itupun sbb soalan yg nombor 2 tu aku sangkut, x bole jwb..ntah le, aku rase aku cm lupe je cne nk wt tu..mlm ni nnt pun aku nk try blik..
ni ha, gamba2 anak kucing kt umah aku ni slps lebih kurang sebulan aku x tgk due ekor ni..hehe..bertambah comel lak due ekor ni :D








n satu lg, mmg susah gile ar nk amek gamba ni due ekor, due2 x reti nk duduk diam..dkat2 setengah jam amek mase just nk dpt posing yg baik je..aduhh..dah name pun anak kucing, hyperactive..
aku pun dah lupe apelg yg aku nk ckp..

Sunday, January 30, 2011

Agak berbaloi ar tido lambat

0 comments
Tu la die ye, tido lmbt mlm td ni pun agak berbaloi ar..itu pun sbb tgk game MU..maklum la, dah lame x tgk game MU sbb duk asrama lebih kurg dlm sebulan n mcm x tgk tv lgsung..yg berbaloi tu sbb MU menang..hehe..2-1..itupun comeback ar dr down 1-0 seblom half-time..aku dahla tertido time-first half tu, dlm minit ke 20 cmtu ar..bile bgn je, tibe2 dah half-time n dah 1-0..yelakn, MU pun aku tgk men cm taik je time first 45 minutes tu n second-half tu dah jd ok blik ar cre dorg men..owen nye header mmg lawa tp kalau nk ikutkn, penalti sbb defender southampton ntah sape name die tah hand ball time obertan crossing..bola tu kene tangan die n mcm melantun tinggi sblom owen heading msok bola tu..obertan men agak bagus gak ar ngan dribble2 die tu n hernandez nye gol pun lawa gak, bola tu msok gol slow je..giggs nye assist ar lawa, die bg through ball slps mistake player southampton..jarak mase gol MU pun dkat2 je, lebih kurg dlm 10 minit cmtu..mmg comeback yg agak bagus gak ar cm aritu gak lwn blackpool, comeback dr down 2-0..
tp yg x berbaloinye en, aku x solat subuh pg td..bgn tu ade, itupun time azan ar..aduhh, x psl2 dah wt dose..n skrg ni pun, hujan x henti2 turun dr subuh lg kalau x silap aku ar..aku tkot banjir je nnt kalau x henti2 ni..
insya-allah, ptg ni kang blik rumah aku yg sebenarnye..skrg ni pun kt tanjung rimau, kampung mak cik aku ni..hujan la ni, tu yg rase cm mls je nk blik smpai nk mandi pun malas sbb sejuk..jpg jela gi mandi..lg satu, harini aku kene start gak wt homework, lebih2 lg add maths..kene wt 8 soalan sbb semlm x wt pape lg..hehe..tu je la kot utk post kali ni..aku pun nk gi mandi ar jpg..hehe


Saturday, January 29, 2011

Cuti 9 hari yg x mcm cuti langsung

0 comments
Tu la die ye, cuti selame 9 hari yg mmg org kate x mcm cuti langsung sbb keje rumah mmg byk gak ar..tp nk wt cne, dah name pun kehidupan seorang pelajar sekolah, lebih2 lg dah msok form 5..so, redha dan pasrah jela..hehe..lgpun, tahun ni pun nk SPM en jd bia la kite struggle for this year n mmg ptot pun..hehe..aku harini pun x start wt pape hw lg pun n aku pun sendiri pun x tau bile nk start tp aku akan wt n mmg kene wt pun..tu sume satu amanah..hehe..ni la die ye senarai hw yg nk kene wt:

chemistry-2 report PEKA
 physics-satu kertas yg ade lebih kurg 4 soalan
english-hand-out
bahase melayu-nota komsas yg agak byk, latihan n kene wt surat
add maths-36 soalan n cikgu kate wt 4 soalan 1 hari sbb 9 hari cuti
mathematics-hand-out gak tp xde la byk mane
sejarah-modul gerak bab2 f4

rasenye cm byk gak ar n mmg x boleh tangguh2 la kalo keje dah byk cmni..kene gak siapkn..skrg ni pun dah hari sabtu n tinggal lg 8 hari je..itupun mcm sekejap je..ni cuti ni pun mestinye aku x keluar gi riadah sbb besenye kalau dah duk rumah time cuti ni ade malas cket..cket je, x byk..cuti ni pun boleh la nk bgn lmbt, tido awal tp bgn awal, bagus gak en :D
skrg ni pun kt skola dah jarang dpt blik..blik pun mcm sebulan sekali je..bese la tu, dah name pun duduk skola asrama n dah f5..ade fak cikgu yg kate ni jela cuti utk f5 sbb cuti yg pnjg lps ni pun dah ade perkampungan ilmu..maknenye, cuti sekejap je n kene la blik skola blik nnt sbb ade kelas tambahan la, ape tah lg..japgi ni kang, dlm kul 5 cmtu, blik melake, rumah aku..hehe..skrg ni ade kt rumah mak cik, tu yg boleh on9 suke hati je, bile2 je..kalau kt rumah sendiri mmg ade susah cket ar sbb bese la kn, mak bpk yg ade..ape yg kite wt die nmpk n selalunye dorg mestinye perhatikan kite..aku pun dah x tau nk ckp apelg skrg ni..so, tu je la kot utk post harini..hehe

Tuesday, January 18, 2011

DEMAM KUAT

0 comments
HARINI BLIK SKOLA LIK SBB DEMAM PUN DAH ELOK..DAH LA DEMAM SJK HARI JUMAAT ARITU SMPAI X GI SOLAT JUMAAT..ITUPUN SBB DAH MMG X LARAT DA..BADAN PANAS CM APE TAH..KEPALE PUN DAH SAKIT GILE TIME..BLIK UMAH MAK CIK AKU PUN HARI AHAD HARITU N BARU JE SMALAM GI KLINIK..DOKTOR PUN X CKP BYK..DYE JUST KATE CM DEMAM BESE JE..DYE PUN BAGI 4 JENIS UBAT..MMG BYK AR..YG BESTNYE, DOKTOR TU BAGI MC 2 HARI =))..TU YG BEST TU..HEHE..LGPUN, TIME DEMAM TU, AKU PUN X DPT TIDO SGT..KJP2 TERBGN, TIME TERBGN TU LA TERBATUK-BATUK..KUAT PLAK TU..TP SKANG NI DAH ADE ELOK SKIT..SO, PTG NNT BLIK SKOLA..BOLEH LA MENJALANI KEHIDUPAN YG NORMAL SEMULE..PTG2 DAH BOLE MEN BOLA, PERGI PREP CM BESE, PERGI SKOLA..HEHE

Sunday, January 2, 2011

BACK TO SCHOOL ^__^

0 comments
JAPGI KANG, AKU DAH NK BLIK ASRAMA BLIK..HEHE..DLM KUL 1 2 CMTU AR..LEBIH KURG 2 JAM AR GI KL DR MELAKA..BARANG2 PUN SUME DAH READY N TUNGGU NK PERGI JE..KEJE PUN MMG BYK AR YG X SIAP NK2 LG2 ADD MATHS..TU JGN CKP AR..LK PUN X BYK AKU WT..TAHUN NI PUN DAH MSOK FORM 5 N LAST YEAR SBG SEORANG BDAK SKOLA N LAST YEAR GAK KT CTU N YG PLG PENTING SKALI, SPM..SO, KENE LA BLAJA BTOL2, JGN ADE MAIN2, JGN JD MLS..AKU PUN NK TRY GAK BUANG SIFAT2 AKU YG MCM TU..SEMLM PUN DAH KENE CERAMAH NGAN BAPAK AKU SO KENE LA AMBIK IKTIBAR..AKUNYE TARGET PUN NK WT BTOL2 TAHUN NI..ORG KATE BIAR STRUGGLE FOR SPM..HEHE..ESOK PLAK, DAH START SKOLA..SO, KENELAH BGN AWAL PAGI2 N AKU MMG NK WT CMTU PUN HARI2 N JEMAAH SUBUH SKALI KT SURAU HARI2, ITUPUN KALO AKU BGN AWAL AR..HEHE..N BILE DAH BLIK NI, GI SKOLA NI, BOLEH LA AKU JUMPE DYE    HARI2 NNT =)))..RINDU DYE LA, DAH LAME X JUMPE..HEHEHE..SATU LG, PANGGILAN 'MAT GAY' PUN AKAN KEDENGARAN SEMULE..X GUNE BTOL..HAHA..PAPE PUN, KITE KENE LA ENJOY MUSIM SKOLA KITE YG TERAKHIR NI =D

Saturday, January 1, 2011

1.1.11 - HARI YG X BRAPE BAGUS BUAT AKU

0 comments
HARINI MMG BOLEH KATEKN HARI YG X BAGUSAR BG AKU..BPK MENGAMUK AR, KUCING MATI KENE LANGGAR AR, APELG TAH..AKU PUN DAH LUPE..BARANG2 PUN AKU DAH SIAP PACKING, BAJU2 PUN DAH IRON, BARANG YG X CUKOP PUN DAH BELI..TP MMG PNAT GILE BABI AR LPAS IRON BAJU, PACKING..SUMPAH PNAT GILE..PELIK BTOL AKU..ITU PUN TIME BELI BARANG TD PUN ORG RMAI GILE CM GMPANG..TIME PAGI GI, TP BLIK SEMULE SBB RMAI GILE ORG..THEN, LPAS MAGHRIB TD GI BLIK N MMG RMAI GAK ORG..N, SBLOM NK GI TU LA KUCING AKU MATI KENE LANGGAR NGAN BPK AKU TIME DYE NGAH UNDUR KETE..AKU PUN X TAU KT BELAH MANE DYE KENE LANGGAR SBB AKU NK CEPAT TIME TU..YELAKN, BPK AKU TGH MARAH TIME TU..ABG AKULA NYE PSL NI..TP MMG KESIAN AR AKU TGK KUCING AKU TU, NAME DYE NINO =(.HARITU DAH SEKOR KENE LANGGAR SMPAI KEPALE PENYEK, NI LAK, SEKOR LG KENE..ADUHH, SEDIH BTOL..HMMM, PAGI TD EN, AKU KENE CERAMAH NGAN BPK AKU..KT FOOD COURT TESCO, TIME TU NK BLIK UMAH BLIK SBB TESCO RMAI GILE ORG..TIBE2 PLAK DYE AJAK DUDUK JP N AKU PUN DAH PELIK TIME TU..TP, CERAMAH DYE AKU DGR JELA DGN BAIK..ALA, DYE CERAMAH PUN PSL PELAJARAN AKU..TIBE2 PLAK EN, DYE BUKAK CITER PSL ROKOK..BAPAK AKU KATE, MAK AKU JUMPE KOTAK ROKOK KT DLM UMAH SLPAS BRAPE HARI JE ABG AKU BLIK UMAH DR SPM..DYE TANYE LA KN, TP AKU NAFIKN SBB AKU PUN X TAU CITER..TIBE2 LAK ADE KOTAK ROKOK KT DLM UMAH..DYE PUN CM CAYE JE THEN DYE TIBE2 TANYE AKU PSL AKU SLALU BATUK2..DYE NK MAKSUDKN YG AKU NI HISAP ROKOK LG AR..AKU PUN MCM DAH EMO GILE SBB TIBE2 JE KENE TUDUH CMTU..AKU BATUK2 TU BKAN LA SBB ROKOK TP APE TAH..AKU PUN X TAU..TP SUMPAH AKU BENGANG AR TIME TU, KENE TUDUH SIMPAN ROKOK KT UMAH LA, BATUK2 SBB HISAP ROKOK..HUHH -___-. AKU MMG BENGANG AR..SO, AKU PUN DAH READY NK BLIK SMSS =))